Genusperspektiv

Publicerat: februari 23, 2011 i Random

I fredags var jag på en föreläsning om genusperspektiv. Jag gick till föreläsningen med min vanliga inställning. Jag hatar genus. Mycket för att jag alltid känner att det inte är nån idé att diskutera med genuspersoner (ursäkta uttrycket, men jag kom inte på något bättre) för att i deras värld är allting svart och vitt. När vi hade mycket bildanalyser i skolan var varenda bild på en kvinna fel. Ojämställd. Objektifierande. Och jag tycker att det inte är värt att ta en diskussion, de har liksom bestämt sig för att kvinnor framställs i dålig dager.

Samtidigt tycker jag inte att vi lever i ett jämställt samhälle. Jag tycker att genusdebatten är intressant, när den får nyanser. På föreläsningen fick vi se bilder på Barrack Obama och Hillary Clinton, från deras valkampanjer. Bilden på Obama såg professionell, stilren och ”maktig” ut, medan bilden på Clinton såg ut som en bild på vilken botoxad hemmafru som helst, inga kontraster, tråkiga färger, en grymt ful bild helt enkelt.

Föreläsaren visade vidare en bild på en parfymreklam där en kvinna satt i en rätt sexig pose, naken och tittar bort från kameran. Detta gör tydligen att man tittar på hennes kropp och inte på ”henne”. Jag blev skitförvirrad, för jag har hört att det är kasst att kvinnor tittar in i kameran för att de söker bekräftelse och killar tittar bort för de är chill.

Efter föreläsningen frågade jag föreläsaren om detta. Hon sade att hon måste ställa saker lite på sin spets när hon bara kommer in och har en timmes gästföreläsning, och att det är svårt att vara nyanserad. Jag sade att jag tycker att det är skitsynd, då kommer ju de enda som får den nyanserade genusbilden vara de som pluggar genus, och sen åker de runt och har nåt slags korståg mot hud. I mina ögon alltså. Jag vill inte tycka så, och därför vill jag också ha en mer nyanserad bild.

Här har vi en hel klass som pluggar media, och som vi får anta vill jobba inom media. Om det enda hela klassen får höra är att a, b, c och d är dåligt, för att inte tala om x, x och x så ser jag en risk att många sätter sig på tvären så fort genusfrågor kommer upp. Om man istället lägger lite mer tid på det, har kanske ett par föreläsningar och seminarier istället för en enda kort gästföreläsning, så är det lättare att få till en diskussion, och det blir även lättare för studenterna i fråga att bilda sig en egen uppfattning om genusfrågorna, för jag tycker att det är viktigt att veta var man står i den här frågan om man ska jobba med media.

Jag vill inte bara lära mig att identifiera vad någon annan tycker är ett sexobjekt (även om det kan vara bra att veta i vissa sammanhang). Jag vill ju att vi ska få bilda oss egna uppfattningar om detta. Fram tills dess kommer jag nog fortsätta att hata genus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s