Födelsedagscupcakes

Publicerat: juli 22, 2012 i Mer eller mindre kreativt
Etiketter:,

Chokladmuffins – ca 12 st

  • 50 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten eller mjölk

Väldigt straight forward. Sätt ugnen på 225°C. Ställ muffinsformar på en plåt. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en liten skål. Vispa ägg och socker poröst i en annan större skål. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Rör ner det smälta smöret, därefter vattnet (eller mjölken). Häll upp smeten i formarna, fyll dem till ungefär 2/3. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 8 minuter. Tiden är ungefär, ugnar har en tendens att vara väldigt olika…. Känn med en sticka för att vara säker.
Det här receptet använder jag även till minimuffins, med skillnaden att jag har ugnen på 200°C och gräddar dem i ca 7 minuter. Smeten räcker till ungefär 40 små muffins.

Vaniljfrosting

  • 4 dl florsocker
  • 0,5-1 tsk vaniljarom (brukar stå i samma hylla som hushållsfärg i affären)
  • 75 g smör
  • 2 msk mjölk
  • Ev. hushållsfärg

Blanda vaniljarom och florsocker. Här tror jag alltid att jag gör fel, men det ska vara så. Smula ned smöret i blandningen. (Hur man smular något som är kladdigt går över mitt förstånd men jag brukar lägga smöret på en tallrik och skära det i små små bitar som jag sen föser ned i skålen). Vispa med elvisp på låg hastighet (det kommer fortfarande inte att se ut som en fin frosting) och tillsätt mjölken lite i taget. This is where the magic happens. Tillsätt den eventuella hushållsfärgen och vispa på hög hastighet i 5 minuter.

Köpte en sån här strösselmix för att inte alla cupcakes skulle se likadana ut, och för att testa lite vad som funkar och inte. Vanligtvis brukar jag spritsa frostingen på muffinsarna men eftersom jag ville lägga fokus på strösslet den här gången använde jag en slickepott för att försöka få frostingen ganska jämn. Jag tycker att med den här frostingen blir de godast om de får stå i kylen ett tag innan man äter dem, och med tanke på mängden smör är det nog så man bör förvara dem.

De små rosa stenarna var svåra att få fast i frostingen, men var helt klart enklast att tugga. Hjärt-strösslet fäste inte superbra om man bara hällde på, men de var enkla att peta fast. Hyfsat enkla att äta var de också. I fortsättningen kommer jag nog köra på dessa två strössel.

Pärlorna är superfina, därför fick det bli födelsedagsbarnscupcaken. Vill bara varna för att detta kan innebära att födelsedagsbarnet får trasiga tänder i present. Pärlorna är inte lättuggade. Men fint blev det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s